Vintage rokasgrāmata

KO NOZĪMĒ "VINTAGE"?

Ir dažas dažādas definīcijas, taču ir vispāratzīts, ka “vintage” attiecas uz iepriekš lietotiem vai nolietotiem apģērbiem, kas ir vismaz 20 gadus veci. Apģērbs, kas datēts ar simts vai vairāk gadiem, tiek uzskatīts par antīku.


KĀ TĪRĪT VINTAGE APĢĒRBU?

Lai saglabātu audumu, vislabākie veidi, kā mazgāt vintage apģērbu, ir vai nu ar rokām remdenā ūdenī, vai arī veļas mazgājamās mašīnas vismaigākajā režīmā. Tomēr paturiet prātā, ka tādus materiālus kā tīrs neilons, tīrs acetāts un lins ir labāk mazgāt ar rokām aukstā ūdenī. Apģērbi, piemēram, uzvalki, mēteļi , viss, kas izgatavots no samta un sarūkošiem krepveida materiāliem, ir jātīra tikai ķīmiski. Āda, zamšāda un kažokādas jānogādā profesionālam ādas tīrītājam.


KĀ UZZINĀT, ka TAS IR VINTAGE?

Ir daudzi veidi, kā atšķirt vintage apģērbu no jaunākiem apģērbiem. Sāksim ar griezumu un formu, kas raksturīga noteiktai desmitgadei; Apģērbs ar smilšu pulksteņa siluetu norādītu, ka tas, visticamāk, ir no 50. gadiem, 70. gadi ir pazīstami ar uzplaiksnošām biksēm, 80. gadi nāca ar mīlestību pret spēka pleciem un 90. gadi bija apsēsti ar lielizmēra piegriezumiem.

2000. gadi pārņēma pasauli ar maziem topi un biksēm ar zemu jostasvietu. Tomēr katra desmitgade iezīmējas arī ar mēģinājumiem atsaukties uz citu laikmetu, piemēram, 80. gadi citēja 40. gadus ar saviem sieviešu bleizeriem. Vēl viens rādītājs, ka prece ir kvalificējama kā vintage, ir augstāka šūšanas kvalitāte, etiķetes informācija (shift un stilizācija, ražotājvalsts, piemēram, PSRS) un konkrētais piegriezums.

KĀ IEGĀDĀT VINTAGE APĢĒRBU?

Ērtākais veids ir uzticēties pieredzējušiem vintage apģērbu pārdevējiem, kuri jūsu vietā ir veikuši visu rūpīgo darbu, mazgājot, tvaicējot, gludinot un apskatot apģērbu. Ja jūs nolemjat pats doties meklēt vintage veco preču veikalos, ir svarīgi pārbaudīt, vai nav traipu, jo lielākā daļa no tiem, visticamāk, būs paliekoši. Kokvilnas apģērbu var balināt, krāsot ar auduma krāsām vai krāsot kaklasaites, lai maskētu nepilnības.

Ja meklējat kaut ko no zamšādas vai ādas, noteikti pārbaudiet, vai nav smaku, pretējā gadījumā jums būs jāapstrādā apģērbs ar smaku noņemšanas līdzekli. Pievērsiet uzmanību detaļām – pogām, vīlēm, rāvējslēdzējiem un caurumiem. Dažas lietas, piemēram, saplēstas šuves, var viegli salabot, bet citas - bojātus rāvējslēdzējus, lielākus caurumus vai trūkstošās kniedes ir daudz grūtāk salabot.

Dažkārt iemesls, kāpēc kāda prece ir nonākusi lietotā rokā, ir ražošanas defekts, tāpēc uzmanieties, vai nav konstrukcijas defektu, piemēram, neprecīzas šuves un bojāta apģērba ģeometrija. Lai atrastu perfektu vintage dārgakmeni, ko meklējāt, dažkārt var būt diezgan darbietilpīgi, un, lai gūtu panākumus, ir ārkārtīgi svarīga noteikta pamatinformācija un pieredze.

Mēs NorthernGrip esam mērķtiecīgu lietotu ekspertu komanda, un mēs to darām vairāk nekā desmit gadus, lai jūs varētu mums uzticēties, kad runa ir par labākā vintage ieguvi un apstrādi ar to ar vislielāko rūpību. Bet mēs visi sākām kā taupīgi entuziasti, tāpēc, ja jums tas ir, pastāv liela iespēja, ka jūs pats varat atrast un apstrādāt šos vintage apģērbus.

KĀ RATĪT VINTAGE APĢĒRBU?

Līdzās desmitgadei raksturīgajam stilam un materiālam viens no svarīgākajiem rādītājiem ir etiķete. Uzmanīga etiķešu analīze var palīdzēt aptuveni noteikt konkrēta apģērba ražošanas desmitgadi. Piemēram, pēdējo divu desmitgažu uzlīmes ir izgatavotas no slideniem, spīdīgiem materiāliem un uz tām tiek drukātas, vecākas etiķetes ir izturīgākas ar daudz senāku “sajūtu”.

Apģērbu kopšanas instrukcija uz etiķetēm sāka parādīties 70. gados un, ja atrodat šādu instrukciju iešūtu sānu šuvē, tas nozīmē, ka tā nāk no 90. gadiem. Dažreiz var būt sarežģīti atšķirt 90. gadu un 2000. gadu apģērbu no mūsdienu kopijām, taču kopējā kvalitāte ir galvenais, lai atšķirtu.

90. gadu un nerātņu apģērbu parasti labāk ir izgatavot no augstākas kvalitātes materiāliem un izturīgām šuvēm. Te var noderēt arī etiķetes – ja redzat, ka prece ir ražota kaut kur Rietumu puslodē, tad visticamāk, ka tas ir no 90. gadiem. Viens no interneta rīkiem, kas var jums palīdzēt, ir vintagefashionguild.org — lai gan tas galvenokārt attiecas uz zīmolu nosaukumiem, tas var būt ērts, lai iepazītos ar vintage nozveju.


KĀ IZVĒLĒTIES IZMĒRU?

Īkšķis ir tāds, ka vintage apģērbi no 70. līdz 80. gadiem mēdz būt apzīmēti kā lielāki, nekā mēs esam pieraduši valkāt šodien. Mēs vairāk koncentrējamies uz to, kā konkrēts priekšmets izskatīsies šodien, nevis uz to, kā tas tika izgatavots valkāšanai iepriekšējās desmitgadēs. Mērot vintage apģērbu, ir svarīgi ņemt vērā kopējās proporcijas, nevis tikai atsevišķus plakanos izmērus.

Vēl viens svarīgs aspekts ir konkrētas preces izcelsmes valsts. Piemēram, ja tas ir ražots Taizemē vai citā Āzijas valstī, tad izmērs tiks atzīmēts kā lielāks par Rietumu mērīšanas standartu, tādējādi XL var viegli būt M.


VAI VINTAGE VIENMĒR IR IEPRIEKŠ NĒLĀTS?

Pārsvarā jā, taču ir arī pieprasīti izņēmumi, ko sauc par “vintage deadstock” – tie ir apģērba priekšmeti, kas kvalificējami kā vintage, bet nez kāpēc nekad nav valkāti un kuriem joprojām ir piestiprinātas visas oriģinālās birkas.