Izsmalcinātais Loden mētelis

Klasisks vilnas mētelis ir viens no populārākajiem ziemas skapja variantiem, un pēdējā laikā tas ir piedzīvojis atgriešanos modes pasaulē. Ziemas apģērbu ražošanā izmantoto vilnu var iegūt no dažādiem dzīvniekiem un apstrādāt dažādās tehnikās. Viens no pieprasītākajiem un populārākajiem vilnas veidiem ir Loden vilna. Lodenai ir gara un diezgan intriģējoša vēsture, kas aptver daudzus gadsimtus un ietver ģeniālu amatniecību, kalnus un politiku.

LODEN WOOL

Kas tad galu galā ir Lodena? Tehniski Loden vilna ir vilna, kas ir izturējusi mitru apdari, kas saistīta ar karstumu, ūdeni un atkārtotu slapjā austas vilnas dauzīšanu, kas saraujas un sabiezina audumu. Pēc visiem šiem apstrādes posmiem rezultāts ir blīvs, jūtams kā tīrs vilnas audums ar izcilām termoregulējošām, vēju necaurlaidīgām un ūdeni atgrūdošām īpašībām. Taču mūsdienās ar terminu Loden tiek apzīmēts arī no šāda veida vilnas izgatavots mētelis un meža zaļā krāsa – klasiska Loden mēteļa krāsa.

green_loden_coat

Šīs tehnikas un auduma pirmsākumi meklējami Tiroles Alpu tradicionālajā ganu kultūrā. Lodenas vilnas rašanos noteica skarbais ziemas klimats kalnos, kur mīnuss temperatūra saskārās ar augstu gaisa mitrumu, kā rezultātā radās nāvējošs laiks, kam bija nepieciešami atbilstoši pretpasākumi. Un Lodenas vilna bija tieši tāda – veids, kā saglabāt kalnu iedzīvotājus izturēt ziemu.

origins_loden_coat

"STYRIAN PRINCE"

Ir grūti paredzēt, kā Loden attīstīsies bez Habsburgu erchercoga Johana, imperatora Franca II brāļa, kurš tajā laikā bija valdošais imperators, līdzdalības. Pēc sakāves pret franču revolucionārajiem spēkiem 1810. gadā Johans atvaļinājās no militārā dienesta un pārcēlās uz Štīrijas reģionu. Atbrīvojoties no Vīnes impēriskās politikas skarbajām problēmām, viņš dzīvo kā dabaszinātnieks, mednieks un filantrops. Johans nodibināja muzejus, uzcēla rūpnīcas un infrastruktūru, kas padarīja viņu ļoti populāru starp parastajiem ļaudīm.

loden_coat_johann_huber

Sajūta, kad abpusējs un Johans tik ļoti mīlēja zemnieku kultūras vienkāršību un patiesumu, ka viņš iekļāva viņu apģērbu savā drēbju skapī. Un viens no šīs "kultūras apropriācijas" centrālajiem elementiem bija Loden. Ir vērts pieminēt, ka ar imperatora dekrētu zemniekiem bija atļauts valkāt tikai apģērbu, kas izgatavots no ādas, lina un Lodenas vilnas. Nekad agrāk nebija redzēts dižciltīgs cilvēks Lodenas tērpā. Savā ziņā Johans savā laikā bija modes ikonoklasts un Lodenas vilnas “ietekmētājs”.

LODENS HABSBURGAS TIESĀ

Daudzo vizīšu laikā Vīnes Habsburgu galmā viņa karaliskā ģimene un augstmaņi sākumā bija diezgan apmulsuši par viņa drēbju skapi. Šīs zemnieku jūtas bija krasā pretstatā impēriskās estētikas dvēselei. Tomēr tas bija romantisma laiks ar aizraušanos ar bukolisku dzīvesveidu un tuvumu dabai, tāpēc “Štīrijas princis” kļuva par modes noteicēju, kura piemērs bija lipīgs. Lodens drīz kļuva par cēlu garderobes galveno sastāvdaļu un tika pilnībā iekļauts augstākās sabiedrības kultūrā.

loden_wool_coat_high_society

Protams, Loden par crème de la crème sabiedrības bija dažāda stila un daudz augstākas kvalitātes. Tas vairs nebija ganu apmetnis, bet gan mētelis ar piedurknēm, ļoti līdzīgs klasiskajam Loden mētelim, ko mēs pazīstam mūsdienās. Arī imperatora vajadzībām tika ievesta tāda eksotiska vilna kā merino, alpaka un kašmira, kas radīja šķietami oksimoronisko “Himalaya Loden” audumu.

Mūsdienās Loden joprojām ir viens no labākajiem vilnas mēteļiem tirgū ar dārgu cenu, taču, kā parasti, varat apskatīt mūsu Northern Grip veikalu, lai iegūtu pieejamus vintage Loden mēteļus.

northern_grip_vintage_men_loden_coat