No hipiju mīluļa līdz modes stilam: kā Afganistānas mētelis iekaroja Rietumus

Afganistānas mētelis ir viens no visplašāk izplatītajiem mēteļiem nesenajā vēsturē, ko valkā ikviens no Džona Lenona līdz Britnijai Spīrsai. Bet kā tas kļuva tik populārs un vai tas joprojām ir moderns 2022. gadā?

AFGĀŅU MĒTEĻA IZCELME

Kā jau varēja nojaust pēc nosaukuma, Afganistānas mētelis nāk no Afganistānas. To izgatavoja nomadu amatnieki, izmantojot aitādas un vilnu, kas cirpta no vietējiem dzīvniekiem, un vīrieši to valkāja kā virsdrēbes gada aukstākajos mēnešos. Taču laika gaitā tas tika pamanīts un nolietots tālu aiz Afganistānas robežām. Un tas viss sākās Londonā.

PSIHEDELISKĀS KĀŽOKĀS

60. gados Rietumu pasaule strauji mainījās. Tas bija sacelšanās laiks pret tradicionālajām vērtībām un paražām. Cilvēki alkst pēc sociālās un politiskās revolūcijas un izmantoja hedonismu un pašizpausmi kā līdzekli, lai to panāktu.

Apģērbam bija liela nozīme, un, kad šie unikālie aitādas mēteļi parādījās eksotiskajos un bohēmiskajos veikalos, piemēram, Granny Takes a Trip on King's Road Čelsijā, tie izraisīja ikvienu ziņkāri. Bet tas bija Džons Lenons, kurš nozaga šovu, valkājot dzeltenu Afganistānas mēteli, kas izšūts ar sarkaniem ziediem Sgt. Grupas Pepper's Lonely Hearts Club Band 1967. gada albums tiek laist klajā, aizsākot modes tendenci, kas drīz vien pārņems Londonu.

Pēc tam Afganistānas mētelis kļuva par iecienītu daudzu psihedēliskā roka grupu un mūziķu, piemēram, Džimija Hendriksa un Pink Floyd, vidū, kā arī viņu laikabiedru vidū, kuri to izmantoja kā sacelšanās simbolu, kā arī modes izteiksmi.

HIPIJU FAVORĪTS

1960. gados radās arī hipiju kustība. Kā subkultūra tā pārņēma daudz atribūtu ideoloģijā, kā arī apģērbā. Un afgāņu mētelis drīz kļuva par svarīgu. No Londonas un Sanfrancisko ielām līdz Vudstokas mūzikas festivāla laukiem tika nēsāts Afganistānas mētelis kā pierādījums ārzemju ceļojumiem, atvērtībai un brīvprātīgam pasaules skatījumam.

60. un 70. gados Kabula Afganistāna bija kļuvusi par galamērķi daudziem rietumu hipiju ceļotājiem. Vistas iela, kurā iepriekš dominēja vietējie putnu gaļas pārdevēji, bija kļuvusi par tūristu iecienītāko vietu ar daudziem antikvariātiem un apģērbu veikaliem, kas bija piepildīti ar šo kāroto apģērbu. Daudzi ārzemnieki izmantoja afgāņu mēteļa popularitāti rietumos un devās uz Kabulu, lai iegūtu pēc iespējas vairāk gabalu, ko pārdot tālāk mājās.

GADSIMTU MIJĀ

Pēc kāda laika ažiotāža par Afganistānas mēteļiem noteikti bija mazinājusies. Taču, tuvojoties jaunajam Tūkstošgades laikam, tas atkal atrada ceļu uz visiem radariem. Izņemot šo laiku, tas bija ieguvis jaunu formu. Izvēlētie materiāli bija mākslīgā zamšāda, džinss un velveta. Apvienojumā ar 90. gadu beigu un 2000. gadu sākuma stiliem tas noteikti radīja unikālu izskatu. Popzvaigznes un zvaigznes, piemēram, Britnija Spīrsa un Parisa Hiltone, bija stila iedvesmas avots daudziem, un viņu afgāņu mēteļa nēsāšana padarīja to par obligātu ikvienu tā laika modesistu.

Mētelis ne tikai ieguva jaunu izskatu, bet drīz vien arī ieguva jaunu nosaukumu. Pēc filmas “Gandrīz slavenais” iznākšanas 2000. gadā tā tika nodēvēta par Penny Lane mēteli. Nosaukta galvenās varones Penijas Leinas vārdā, kuru atveido aktrise Keita Hadsone. Garo mēteli ar sulīgu cirptu apkakli un aprocēm filmas kostīmu māksliniece izvēlējās kā 60. un 70. gadu brīvdomīgas jaunatnes reprezentāciju.

VAI AFGĀŅAS MĒTELIS IR TRENDIGS 2022. GADĀ?

Lai kāds būtu to popularitātes iemesls, Afganistānas mēteļi ir bijuši pie mums tik ilgi, cik mēs atceramies. Tos valkāja visdažādākie cilvēki – no hipijiem līdz zvaigžņotām zvaigznēm, un tie joprojām ir populāri arī mūsdienās. Neatkarīgi no tā, vai tā ir 90. gadu versija vai īsts 70. gadu piedāvājums. No populāru mūziķu skatuvēm līdz tādu zīmolu kā Celine un Etro skrejceļiem. Ir viegli saprast, kāpēc: tie ir silti un ērti, un tiem ir dažādas krāsas. Afganistānas kažokam ir bagāts kultūras mantojums, kas daudzus aizrauj līdz pat mūsdienām. Mētelis, kas nekad nav gluži izgājis no modes.

Atrodiet to pavisam jaunu vai izvēlieties jau mīļu. Northern Grip piedāvā plašu aitādas mēteļu klāstu no - Afganistānas kažoku iedvesmotiem Penny Lane mēteļiem sievietēm un klasiskiem aitādas mēteļiem vīriešiem.